Media Sørs fotograf Silje Hasund

9 tips for å ta bedre bilder

Liker du å ta bilder, men vet kanskje ikke helt hvor du skal begynne? Media Sørs fotograf Silje Hasund deler her noen enkle tips til deg som har lyst til å bli litt bedre til å ta bilder.

Bli kjent med kameraet

Ta deg tid til å bli kjent med kameraet ditt. Ikke mist motet om du bare har et mobilkamera til disposisjon. Viktigheten ligger i hvordan du bruker kameraet, og hvor godt du kjenner det – det står på deg som person.

Unngå for mørke eller for lyse bilder

Ok, vi begynner med litt «gresk», så hold deg fast. Når du skal ta bilder, er det viktig å lage korrekte eksponeringer. Det vil si, ikke ta for lyse eller for mørke bilder. Enkelt forklart betyr det at du må sørge for å ha nok lys rundt når du skal ta bilder. Utnytt gjerne dagslys som kommer fra vinduene ved å stille objektet eller modellen nært et vindu. Bruk blits om du må, men prøv å sende lyset fra blitzen via en vegg eller annen flate som gjør lyset litt mykere. Hvis du ikke har blits som kan vris eller justeres, kan du for eksempel holde en lys plate i en vinkel foran kamera. Prøv deg frem – det er moro med lys!

Hvis du er spesielt interessert, kan du lese deg opp på lukkertid, ISO, blender og komposisjon. Mestrer du disse tingene, blir bildene dine straks flere hakk over gjennomsnittet. Kunsten er å finne det perfekte kompromiss mellom disse faktorene for å fryse øyeblikk på en måte som er dem verdig.

Fokusér riktig

Jeg kan ikke få understreket det nok: Ta skarpe bilder! Pass på at skarpheten er på riktig sted, for eksempel på øynene. Prøv å fortelle en historie i portrettet. Bli kjent med dem du skal fotografere.

Ta med deg kameraet over alt

Øvelse gjør mester. Livet består av flest hverdager, og ved å bruke hverdagene til å øve deg, vil du samle erfaring til å ta bilder i alle slags anledninger og situasjoner.

Fang følelser

Dra på jakt etter å fange følelser og øyeblikk, små og store, ta bilder av unge og gamle – tårer og rynker, engasjér, og skap kontakt. Utfordre deg selv til å gjøre noe nytt hver dag. Hvis du står klar og ferdig fokusert, klar til å trykke på knappen i det barnet åpner en gave på bursdagen sin, kan du fryse et magisk sekund som kanskje ikke en gang menneskene rundt noen gang ville fått med seg.

Bruk detaljene rundt deg

Forsøk å se detaljene, og prøv å legge merke til nye ting. Gå for eksempel en omvei hjem, og legg merke til lukten etter regnet. Sleng av deg skoene og gå barbeint i gresset, lev deg inn i øyeblikket, glem tid og sted, og du vil se motivene klart.

Komposisjon, dybde, perspektiv

Når motivet oppstår, beveg deg, tenk komposisjon og bakgrunn. Prøv å ramme inn motivet, og skap dybde i bildet ved å la noe være i forgrunn, i fokus, og noe i bakgrunn. Senk deg ned på motivets nivå, forsøk å finne nye, spennende perspektiver.

Hold det du lover

Det er moro å ta bilder! Og ofte blir det slik at den som blir sett med kamera i familieselskap osv., blir spurt om å ta bilder til alt fra bursdager til bryllup. Pass på at du kan holde det du lover!

– Jeg hadde en gang en brud som kontaktet meg oppløst i tårer fordi bryllupsbildene var helt håpløse. Hun hadde brukt onkel Geir til å ta bilder i bryllupet sitt. Det ble et hjerteskjærende resultat av en av de viktigste dagene i hennes liv. Å være fotograf er å låne et øyeblikk som aldri kommer igjen. Vær sikker på at du avpasser oppdrag etter kunnskap og erfaring, selv om du har godt utstyr. Det er ikke kult å være en «onkel Geir».

Ha det gøy!

Vit når du skal legge fra deg kameraet og leve i øyeblikket! Ikke se livet gjennom en linse, selv om det er moro å ta bilder.

Syntes du denne saken var interessant? Del den gjerne med dine venner.
Fakta om Silje Hasund
  • Jobber som fotograf i Media Sør, hvor hun blant annet arbeider med foto til nettsider, artikler, content marketing, magasinfoto, bedriftspresentasjon m.m.
  • Har svennebrev som fotograf
  • Har studert fotografi på Norges Kreative Høyskole
  • Har solid erfaring fra foto i private settinger som bryllup og fest, i tillegg til produktfotografering, foto til nyhetssaker og artikler, portretter og firmapresentasjon
  • Les mer om Media Sør på mesor.no eller Facebook.