Ta grep før kulda setter inn:

Rørleggerens fem tips som kan spare deg penger

Nå er tiden her for å ta grep før vinteren, og du kan gjøre det selv. Her er rådene fra Evensen Rørleggerservice.

Flomvarselet på Sørlandet gjorde alvor av seg i disse dager. Vannmengdene har skapt store problemer på veier, og flere måtte evakuere fra husene sine. Ekstreme værforhold er ikke lett å gardere seg mot hvis du bor på utsatte steder.

Noe vi imidlertid vet at kommer hvert år, er frosten. Her kan og bør du ta grep, uansett om du bor høyt eller lavt i terrenget. Og ifølge rørleggeren bør du gjøre det .

Se sjekkliste lenger ned i artikkelen

Tiden er kommet

– Forberedelsene til vinteren bør være gjort i god tid før frosten kommer. Nå er tiden.

Det sier Jonas Evensen i Evensen Rørleggerservice, i overgangen mellom september og oktober. Han utfører rørleggeroppdrag i Listerregionen, og har base i Lyngdal.

– Det hender at vi kommer til kunder som enten har glemt eller gjort for dårlige forberedelser til vinteren, for eksempel glemt å tømme rør som kan fryse på til vinteren. Det kan gå helt fint, men plutselig, når man minst venter det, så kan man ha en vannskade til titalls tusen, sier Evensen.

– Så hvorfor risikere noe, legger han til.

Fem tips før frosten kommer

Evensen utfører alle type rørleggerjobber, fra vedlikehold, installasjoner og reparasjoner. Han ser at det kan være fristende å tilkalle rørlegger til enkelte småjobber, men noen grep kan du ta helt selv, sier han.

Her kommer rørlegger Jonas Evensens fem tips:

1. Ta inn hageslangen.

– Legg den inn på et sted der det ikke er minusgrader, råder Evensen.

2. Hvis hagekranen din ikke er frostfri, må denne tømmes.

– Dette kan gjøres med trykkluft eller ved å åpne en tømmeventil, om du har.

3. I rom med vannrør: Pass på at varmen står på, for eksempel i en bod der du har vask.

– Om man bor i et gammelt hus som er dårlig isolert, kan vannrørene fryse i veggen når det blir kaldt. Dette kan skje på bad, vaskerom, kjøkken, kjellere, og andre steder der man har vannrør i vegg. Påse at det er varme i alle rom der vannrør ligger i vegg, spesielt i yttervegg.

4. Sjekk at frostvakten og/eller varmekablene fungerer.

– Frostvakt kan være en ovn med termostat som holder varme i et rom som er dårlig isolert. Varmekabel er enten festet utenpå et vannrør, eller inni vannrøret. Frostvakt får du kjøpt på butikkers om Biltema, Jula og Felleskjøpet.

5. Steng hovedstoppekranen når du reiser på ferie.

– Om uhellet skulle være ute og en lekkasje skulle oppstå mens man er på ferie, vil den kunne stå å lekke over lang tid. Om man stenger hovedkranen, ungår man store skader. Husk at du som huseier plikter å vite hvor hovedstoppekranen er. Om du leier ut, informer om dette til leietakere.

Jonas Evensen, daglig leder i Evensen Rørleggerservice
DAGLIG LEDER: Jonas Evensen i Evensen Rørleggerservice. (Foto: Erlend Haddeland, Media Sør)

– Det skjer ikke meg

Vannlekkasje har kostet mange dyrt, ikke bare i penger.

– Mange tenker «det skjer ikke meg». Tro meg, dette har gjort mange hus ubeboelige, ødelagt mange minner, og en familie må på kort sikt finne seg et nytt sted å bo. Ta forholdsregler, råder Evensen.

Han anbefaler også å montere en Waterguard i rom med vanninstallasjoner som ikke har sluk i gulvet. Dette er en sensorstyrt, elektrisk ventil som stenger vannet ved lekkasje.

Trenger du hjelp eller råd fra en rørlegger? Ta kontakt med Evensen Rørleggerservice for uforpliktende spørsmål om montering, installasjoner, vedlikehold og reparasjoner. Følg lenken eller ring oss på 969 123 17.

Syntes du denne saken var interessant? Del den gjerne med dine venner.