Tidligere rallysjåfør testet nye Mercedes E-klasse stasjonsvogn

Tysk gledefabrikk på fire hjul

At Mercedes kan lage myke, behagelige biler som flyter over veien, visste vi jo. Det vi ikke visste, var at de kunne lage en bil som forandrer seg til en racerbil ved hjelp av en «magisk» knapp. Vi salte opp nye Mercedes E‐klasse, og satte en tidligere rallysjåfør bak tømmene.

Tømmene er et tykt skinnratt. Mannen på hesteryggen er Norman Kvinlaug. Han har tydelige preferanser for hvordan en bil skal oppføre seg. Bilen skal føles som en utvidelse av deg selv – den skal lystre i både trav og galopp.

Synet som møter oss på parkeringsplassen er en skinnende sort råtass. De buede linjene i front som møter de rette og aggressive kantene på sidene, kommuniserer både harmoni og fart. Norman ser på bilen og nikker, som om han forstår akkurat hva ingeniørene i Stuttgart prøver å fortelle ham.

Et mørkt, nærmest ikke‐eksisterende «puff» høres når førerdøren åpnes. 69‐åringen prater mens han setter seg inn i bilen.

– Det første som slår meg når jeg setter meg inn i bilen, er møtet med det store og oversiktlige instrumentpanelet. Et utrolig flott gjennomført design som er både pent å se på og praktisk i bruk. Jeg må si at jeg er imponert over komforten i setet, selv om dette også skal være en sportslig bil!

Langt ifra noen «gubbebil»

Norman har til sammen eid sju Mercedeser, og kjenner godt til hva tysk kvalitet betyr, spesielt når det kommer til bil. Idet vi setter oss inn, er det tydelig at tyskerne ikke har sovet på jobb. Lukten av ny bil kjente vi allerede da Norman åpnet døren, men når vi setter oss inn på passasjersiden, drømmer vi oss bort et lite sekund – til en verden der man er evig ung og nybillukt varer for alltid.

Vi er omgitt av minimalistisk design og små detaljer som gjør kupéen til et mesterverk fra ende til annen. Vi tenker på alt som skal klaffe for å komme i mål med et interiør som både virker eksklusivt, minimalistisk og funksjonelt. Vi er imponert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MODERNE, MEN ELEGANT: Legg merke til den store digitale flaten på dashbordet. FOTO: Oskar Hadland, Media Sør

Norman setter bilen i drive med et lite vipp på en hendel bak rattet, men det finnes ikke antydning til rykk eller lydendring. En lysende «D» i instrumentpanelet forteller oss at det bare er å lette litt på bremsepedalen for å begynne reisen. Menneskene utenfor hører bare lett knitring fra småstein mellom asfalten og dekkene. Motorlyden er nesten helt borte. Vi tenker på islandshester og gangarten «tølt», som betyr «flygende skritt», idet vi ruller ut på fylkesvei 464. Vi har planer om å slippe løs alle hestene. Bare ikke her. Ikke enda.

Den automatiske girkassen er myk i skiftene. Vi vet at den kan være brutal hvis vi ber den om det. Men akkurat nå skal vi bare nyte kjøreturen og komforten.

«Vi føler at vi holder et temmet villdyr i seler. Ingen knurring, ingen rykking og ingen protester. Men vi vet at den angriper på kommando.»

– Jeg synes utviklingen til Mercedes de siste årene har vært veldig bra. Avstanden fra der de var, til der de er, virker for meg større enn hos mange andre bilprodusenter. Bilen skiller seg ikke ut på en måte som gjør den beregnet på én spesiell aldersgruppe. Før kunne enkelte kalle Mercedes E‐klasse for gubbebil, men nå har den også blitt en bil for unge mennesker, forteller Norman.

Han forteller om det relativt høye dreiemomentet kombinert med at bilen har en egen sportsmodus, noe som blant annet stiver opp understellet og gjør bilen aggressiv og kvass i svinger. Det appellerer ikke bare til den noe utradisjonelle 69‐åringen, men også til unge voksne. Han minner oss om at E‐klassen fremdeles er en ypperlig familiebil. Men nye E‐ klasse har mer å friste med enn bare å være en standsmessig familiebil.

Ut på parketten

Etter tjue minutters tølt, er det klart for å skifte gangart. Frem til nå har Norman demonstrert hvor komfortabel bilen kan være. Den er myk og stabil, nesten så behagelig at særpreget ved humpete norske veier forsvinner. Bilen ruller elegant over ujevnheter og hull, og det føles nesten som å fly noen få centimeter over bakken. Men nå er vi fremme på testområdet vårt.

Norman er en showman og byr opp til dans. Det skal svinges og bilen skal fly over dansegulvet. Veien er gulvet, partneren er en helt ny stasjonsvogn fra Mercedes, og musikken er den hissige motorduren som akkurat nå ligger latent og venter under panseret. Han vil vise oss litt av hva bilen kan tilby. Ved å bruke sin tidligere erfaring fra rally, vet han hvordan bilen burde testes.

– Følg med nå, så skal jeg vise deg hva jeg har snakket om, sier Norman og gliser bredt.

Bilen blir satt i sportsmodus, og selv om vi ikke kjenner det, er det akkurat som om vi føler at bilen gjør seg klar. Vi føler at vi holder et temmet villdyr i seler. Ingen knurring, ingen rykking og ingen protester. Men vi vet at den angriper på kommando.

Norman gir tegn i form av pedal mot gulv, og Mercedesen følger ordre. Hekken setter seg ned idet bilen skyver ifra. Lyden som høres utenfra nå er ikke knitring fra småstein, men lyden av gummi som kjemper en brutal kamp for ikke å miste grepet på asfalten. Dette er første gang motorduren er ordentlig merkbar i kupéen. Vi kan fremdeles snakke sammen, men nå har vi deilig bakgrunnsmusikk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPORTSLIG ELEGANSE: Buede linjer og skarpe kanter i skjønn harmoni hinter om både komfort og moro bak rattet. FOTO: mercedes-benz.no

Som tidligere rallysjåfør starter Norman undervisning om tangeringspunkt, idet han klistrer bilen så nærme innerkanten at felgene er få centimeter unna hard medfart. Bilen spiser svingen uten å vise antydning til å miste fokus på oppgaven; vi skal raskt fremover. Sidestøtten i setet gjør seg til kjenne idet Norman slipper løs resten av kreftene rett før vi er ute av svingen. Harde dempere gjør sitt for at bilen skal krenge minst mulig, men vi er likevel forbløffet over komfortnivået selv under aktiv kjøring som dette.

Idet vi sendes inn i neste sving, går sjåføren videre i leksjonen om tangeringspunkt. Vi får høre om hvordan en sving skal angripes på mest mulig effektivt vis for ikke å miste for mye fart. Vi sier at det ser lett ut når vi sitter i passasjersetet. Norman ler, og vi berører grøftekanten med dekkene. Dyret oser av selvsikkerhet og reagerer lynraskt på ordrene fra føreren sin. Norman er nesten i ekstase. At en bil i så stor grad kan endre karakter bare ved hjelp av en knapp, er forbausende moro.

– Hvis man sammenligner denne modellen med andre Mercedes‐modeller, så er dette en racerbil. Du må bare finne knappen!, sier rallysjåføren.

Bilen som følger humøret ditt

På vei hjem snakker vi om bil og følelser. Dersom man handler Mercedes, er det neppe tilfeldig. Det er et bevisst valg. For bilentusiaster som ønsker å kjenne at de kjører bil, er ikke alltid ny teknologi nødvendigvis opplevd som positivt. Men her har Mercedes klart å bruke teknologien for å gi sjåføren valgmuligheter som var helt utenkelige for bare få år siden. Dette er bilen for lange ferieturer med familien, men det er også bilen for deg som elsker tørre veier mellom Skomrak og Spangereid.

Syntes du denne saken var interessant? Del den gjerne med dine venner.
FAKTA OM BILEN
  • Mercedes-Benz E220CDi stasjonsvogn
  • Slagvolum: 1950 ccm3
  • Hestekrefter: 194kh
  • CO2: 109g/km
  • Pris: fra kr 583 000,-
Bilen kan prøvekjøres hos Lyngdal Karosseri & Auto.
Klikk her for å bestille prøvekjøring, eller ta kontakt på telefon 38 33 08 00.